sterke vrouw

Sterke vrouw


Wie koestert de sterke vrouw?


Wat als je oma en je moeder dominante sterke vrouwen zijn, die jou vader maar een slappe zak vonden? Dan is de kans groot, dat jij ook een sterke vrouw geworden bent, die niet open heeft gestaan voor de warmte van haar vader. En die bijgevolg moeite heeft met mannen, waarvoor jij je niet echt kunt openen. Je kracht wordt hier je zwakte, want je kunt niet kwetsbaar zijn. En wanneer je partner kwetsbaar is vind je hem een slappe zak. Je voelt je vaak alleen en eenzaam.


Hoe kwam het dat jouw oma en moeder zich zo sterk gemaakt hebben? Dat kwam door de wereldoorlogen. Zij maakten bombardementen, deportaties en hongersnoden mee of moesten zien te overleven in een concentratiekamp. Of ze stonden er alleen voor bij de opvoeding van de kinderen, terwijl hun man getraumatiseerd was in de strijd of veracht werd, wanneer hij niet mee had gedaan met de oorlog of aan de kant van de bezetters stond.


Je verlangt naar koestering en warmte. Die kun je alleen ontvangen, wanneer je snapt dat het niet meer nodig is voor jou om sterk te zijn. Je mag je zwakte tonen en voor je behoefte aan liefde en zachtheid uitkomen.


In de familieopstelling werd dit alles duidelijk, je hebt hierdoor nu besloten het anders te gaan doen dan je moeder en je oma, je kijkt nu liefdevoller naar je vader, ook al is deze inmiddels overleden. Wanneer je dit alles goed hebt laten zakken en het aandurft om te gaan experimenteren met het laten zien van je kwetsbare kant, is de kans groot dat je een geschikte partner vindt.