familie trauma

Een familie trauma


Laat het je leven niet verpestennerveuze klachten

Een groot deel van zijn leven heb jej last gehad van nerveuze klachten. Het begon toen jij een jaar of zestien was. Je ouders maakten de zoveelste ruzie, er werd met dingen gesmeten en er werd geschreeuwd. Jij lag in bed toen je vader zijn kamer binnen kwam in een wolk van agressie. Hij vertelde je dat er maar één kapitein op het schip kon zijn en dat was hij. Je voelde zich enorm kwetsbaar en machteloos. Je had zijn vader wel aan willen vliegen en het huis uit willen zetten, maar je was als verlamd. Dat was voor het eerst dat je die pijnlijke bol van energie in je buik en hartstreek voelde.


machteloosheid

Toen je eenmaal volwassen was heb je van alles geprobeerd om deze energie uit je systeem te krijgen: rebirthing, psychodrama, counseling, meditatie, lichaamswerk, homeopathie, psychosynthese. Het werd je duidelijk dat het alles met je vader te maken had, maar veel verder kwam je niet, het zware gevoel van machteloosheid en de nervositeit bleef. Toen je eind twintig was werd hij zo boos dat jij bang was dat je je vader wel eens zou kunnen vermoorden. Niet in een therapie, maar echt. Je was erg in de war van deze heftige gevoelens.


opstelling

Je vroeg hulp in de vorm van een familie opstelling. Dankzij deze intense opstelling ontspon zich het familiedrama van vaders kant.


vader-zoon drama

Wat bleek? Je vader had precies dezelfde machteloosheid ook gevoeld, alleen had hij zijn gevoel opzij gezet. Het kostte een hoop geschreeuw van de representanten om jouw vader zover te krijgen dat hij contact durfde te maken met zijn eigen gevoel. Het werd al snel duidelijk dat de werkelijke oorzaak heel wat generaties verder terug ging. Daar heeft een zoon vanuit machteloosheid zijn vader gedood. En vanaf dat moment zijn de vader-zoon relaties van de volgende generaties grondig verstoord.


ontkenning

Omdat de dader geen verantwoordelijkheid voor de moord wilde nemen en zijn toevlucht nam in ontkenning en gekte is dit drama nooit opgelost. Het gevoel is zo onaangenaam dat de zonen er telkens voor kozen om hierbij weg te gaan en dit te ontkennen. Maar ze gaven het wel steeds weer aan de nieuwe generatie door.


onvoorwaardelijke vergeving

Pas toen er een energie bij kwam die de dader hielp om zichzelf onvoorwaardelijk te vergeven, toen pas kwam er een opening om de negatieve energie aan hem terug te geven. En dit gaf degene die jou representeerde in de opstelling eindelijk rust.


genezingsproces

Hoe gaat het nu verder? Wat voor jou van belang is dat jij nu eindelijk begrijpt waar jouw gevoelens vandaan komen en dat het dus echt niet van jou is. Zolang het ongrijpbaar was bleef de machteloosheid voor jou onoplosbaar. Er is nu eindelijk een genezingsproces in gang gezet.


transformatie

Een familie trauma kan een leven goed verpesten. Deze opstelling hielp om je bewust te worden van een negatieve erfenis en om het transformatieproces in gang te zetten.