hooggevoelig

Hooggevoelig


Grenzen en verantwoordelijkheid


Hooggevoeligheid kan ontstaan, wanneer je als kind in een onveilige sfeer opgroeit. Je ontwikkelt dan sterke antennes, want je moet voortdurend op je hoede zijn. Ook werden jouw grenzen vaak overschreden, waardoor je je nu moeilijk kunt afsluiten voor invloeden van buitenaf.


In de opstelling wordt duidelijk, dat jouw ouders zo overhoop lagen met elkaar en zichzelf, dat jij je als kleine meid al zorg voor hen bent gaan dragen. De omgekeerde wereld natuurlijk. En nu ben jij in jouw beleving de moeder van de hele wereld. Iedereen kan met zijn of haar problemen bij jou terecht. Je bent veel te open en hebt een veel te groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je ziet nu in dat jij moet leren om flinke grenzen te stellen.


Waar ben je nu eigenlijk echt verantwoordelijk voor? Voor je kind en voor jouw aandeel in de relatie met je man. De rest is onnodige ballast. En omdat je zo overgevoelig bent voor wat anderen nodig hebben is het goed om uit te proberen of je veel meer thuis kunt gaan werken. Dan hou je je energie bij elkaar en hoef je niet continu je grenzen te bewaken, wat jou gewoon teveel energie kost. De opstelling laat zien dat de angst en verwarring die jij voelt bij jouw ouders wegkomen. Je herkent dat deze emoties niet van jou zijn, laat je er niet langer door van de wijs brengen en gaat gewoon je eigen weg.