4 ritmes schilderen

Roots & Wings                  T O P C O A C H I N G                         S Y S T E M I S C H  W E R K

Vier ritmes schilderen


Hij had me al drie keer verteld dat hij absoluut niet kon schilderen en dat hij er niets van verwachtte en dat hij vreesde dat hij zich zou schamen als ik naar zijn werk zou kijken. Bij Picasso Coaching geef ik opdrachten die specifiek bij de persoon passen. Ik besloot 4 ritmes te gebruiken en hij koos 5 kleuren acrylverf die hij fijn vond en die niet met elkaar vloekten.


Het eerste ritme was vloeiend. Met een sponsje bracht hij grote vloeiende bewegingen verf aan op het doek. Toen hij even niet wist hoe hij verder moest zette ik vloeiende muziek op. Hier ging hij op verder. Hij kreeg er plezier in, met name nadat ik hem ervan overtuigd had dat we niet naar een resultaat zouden werken. Dat haalde de spanning eraf. Het hoefde nergens op te lijken en het hoefde ook niet mooi te worden.


Het tweede ritme was staccato. Ook hier had ik de juiste muziek bij gezocht. Nu koos hij een harde penseel. Hij vond het leuk om staccato bewegingen te maken. Er ontstonden nu lijnen en ook vlakken.


Vervolgens stelde ik voor om chaotisch te gaan schilderen. Niet letten op wat het wordt, maar met de aandacht bij ongecoördineerde bewegingen blijven. Dit vond hij echt lastig. Er waren immers best wat mooie stukken ontstaan na de eerste twee fases en hij voelde er weinig voor die zomaar te vernietigen met chaotisch schilderwerk. Hij wilde ook beslist geen chaotische muziek ter ondersteuning. Het kostte wat heen en weer praten tot hij zich ertoe zette om dit toch maar te proberen. Het vernietigen bleek uiteindelijk niet zo vreselijk, ook omdat ik hem eraan herinnerde dat we niet voor een resultaat gingen, maar puur voor het plezier van het fysieke schilderen.


Als laatste fase kwam ik met de opdracht lyrisch te schilderen op lyrische muziek. Hij kreeg hiervoor een paletmes, waarmee hij aangebrachte lagen af kon schrapen. Ineens werd hij enthousiast, want verloren gewaande stukken werden hierdoor weer zichtbaar.


Met groot plezier en met oog voor het geheel maakte hij het werkstuk af. Hij werkte het hier en daar nog wat bij met een fijne kwast. Hij was oprecht verbaasd over en trots op wat hij gemaakt had. En wilde het schilderij beslist meenemen en thuis ophangen.06- 4374 1939


Praktijk: Schalkburgerstraat 28 Hengelo Ov.

Atelier: Spiegelstraat 54  Hengelo Ov.


E-mail:  info@roots-and-wings.nl

Schrijf je in voor de mailinglijst

(Kies 1 of meer) - Dit interesseert mij: